A leggyakoribb fűtési rendszerek

A leggyakoribb fűtési rendszerek

Magyarországon a leggyakoribb fűtési rendszerek a következők: gázcirkó és gázkazán, szilárd tüzelésű kazán, napelemes fűtés, infrafűtés, és a hőszivattyú. Elektromos kazán lakossági felhasználásban nincs.

A gázcirkó olyan fűtési típus, aminél egy központi kazán termeli a hőt. Tartozik hozzá egy keringető rendszer, amikhez a csöveket és a hőleadó egységeket kötik. Ez a berendezés a csövekben körbe-körbe forgatja a meleg vizet, így a kazánban felvett hőmennyiséget máshol adja le a folyadék. Manapság, új építésű fűtési rendszerek esetében már csak kondenzációs gázkazán építhető be, ami az égéstermék egy részéből vissza tudja nyerni a hőt.

A szilárd tüzelésű kazánok leginkább olyan helyeken elterjedtek, ahol nincs kiépítve gázhálózat. Szinte bármilyen tüzelőanyaggal használhatók: fa, brikett, szén vagy hasonlók. Modern változatuk a faelgázosító kazán. Ennek a kazántípusnak két külön égéstere van. Az egyikben történik a faanyag tökéletlen égése, a másikban pedig a szénmonoxidot és szénhidrogéneket tartalmazó füstgáz hasznosítása. A vegyes tüzelésű kazánokban szilárd tüzelőanyaggal vagy gázzal is lehet fűteni.

A napelemekkel való fűtés az egyik legmodernebb megoldás. Itt el kell, hogy mondjuk, hogy a felhős és hidegebb időszakokban nem mindig elegendő az általa megtermelt energia. Az viszont elég vonzó, hogy hosszútávon visszahozhatja az árát a fűtési költség nullázásával

Az infrafűtés olyan fűtési technológia, ahol az elektromos áram